W najbliższy weekend przyłączamy się do obchodów Świętego Marcina i sięgamy po gęsinę. Soczyste i delikatne mięso gęsi o wyjątkowych walorach smakowych, nie tylko wspaniale komponuje się z tradycyjnymi dodatkami, ale też stanowi wspaniałą bazę do interpretacji kulinarnych. Dlatego też w naszym specjalnym menu zajdziecie Państwo takie propozycje jak gęsie pipki z brioche, konfiturą z wiśni i pieczarką portobello, czy też udko z gęsi z jabłkiem, karmelem i sosem demi glacè z korzeniami. A zwieńczeniem kolacji może być pyszny deser na bazie białego maku i bakalii.
Skąd się wzięła tradycja obchodów Świętego Marcina?
Święty Marcin, obchodzony 11 listopada, jest świętem upamiętniającym życie św. Marcina, biskupa Tours. Legenda o świętym Marcinie mówi, że był on pustelnikiem, który w swojej skromności nie chciał być mianowany na biskupa. Ukrył się więc przed wysłannikami papieskimi, jednak jego kryjówkę zdradziły gęsi głośnym gęganiem. Przyjął więc sakrę biskupią, a jego atrybutem stała się gęś, zwana gąską świętomarcińską.
W Polsce powstała tradycja obchodów na część świętego, w ramach których zajadano się gęsiną do syta, mając na względzie nadchodzący post (który zaczynał się właśnie 11 listopada). Przygotowywano także świętomarcińskie rogale z ciasta i masy makowej.
Gęsina jest mięsem, które niemal rozpływa się w ustach i przynosi niezapomniane doznania kulinarne. Ponadto ma wiele wartości odżywczych. Dlatego też obchody Świętego Marcina to idealna okazja, by doświadczyć kawałka polskiej historii i kultury, a jednocześnie rozkoszować się wyrafinowanym smakiem.
MENU 11 – 12 XI 2023
Zestaw przekąsek z gęsi
Krokieciki z gęsiną | rokitnik
Gofry ziemniaczane | półgęsek | wędzona śmietana
Gęsi pasztet | galaretka z nalewki z aronii | kruchy spód
48 zł
Danie drugie
Gęsie pipki | brioche | konfitura z wiśni | pieczarka portobello | sos musztardowy
58 zł
Luzowane udko z gęsi | jabłko | karmel | kluski ziemniaczane | sos demi glacè z korzeniami
83 zł
Deser
Biały mak | bakalie | cytryna
29 zł
Serdecznie zapraszamy do rezerwacji stolików.
+48 71 347 50 30
Link do rezerwacji: Rezerwacja