Gęsina na św. Marcina to jedna z naszych ulubionych polskich tradycji kulinarnych, a powrót do tradycji poprzez odkrywanie na nowo smaków polskiej kuchni to nasza specjalność. Na świąteczny weekend przygotowaliśmy cztery różne propozycje z gęsiną w roli głównej, w tym nasze kultowe już gęsie pipki.
Na ziemiach polskich gęsina była od stuleci nie tylko smakowitym specjałem, lecz także wyrazem dziękczynienia za jesienne plony, celebrowanym przed nadejściem zimowego czasu postnego. Koniec prac polowych oraz hodowla gęsi o doskonałym, bogatym smaku i wartościach odżywczych stanowiły idealne tło do kulinarnych uczt, podczas których królowała pieczona gęś – najczęściej przyrządzana z jabłkami, miodem, aromatycznymi ziołami, a także podawana z modrą kapustą czy rumianymi ziemniakami.
Współcześnie, tradycja świętomarcińskiej gęsiny wraca do łask – staje się symbolem powrotu do korzeni, celebracją polskiej tradycji i wysokiej sztuki kulinarnej, wpisując się na nowo w jesienny rytuał. To prawdziwa podróż przez smaki przeszłości, przywołująca niepowtarzalny klimat dawnych uczt, a jednocześnie święto hojności i kulinarnej wirtuozerii.
Weekendowe menu specjalne | zestaw trzech dań 105,-
„Czernina” na gęsinie | podroby z gęsi | suszone owoce | lane kluski | 39,-
Dojrzewająca pierś z gęsi | jesienne owoce | pikle | pieczywo | 39,-
„Gęsie pipki” | gęsię żołądki | konfitura z wiśni | tostowana chałka | sos musztardowy | 39,-
Pasztet z gęsich wątróbek | galaretka z aronii | bułka maślana | 39,-
A na deser proponujemy tartę dyniową z pomarańczą i creme fraiche | 35,-
Zapraszamy do wspólnego świętowania niepodległości – jesteśmy otwarci również w poniedziałek 11 listopada. Do zobaczenia w Tarasowej!
sobota | 13:00 – 22:00
niedziela | 13:00 – 22:00
poniedziałek | 13:00 – 22:00