Tutejsze | cykl kolacji degustacyjnych

Tutejsze, czyli lokalność na talerzu

Tutejsze to projekt, którego inicjatorem jest Hala Stulecia i Restauracja Tarasowa, a nad jego realizacją i rozwojem czuwają Katarzyna Daniłowicz (Chef Executive Hali Stulecia) oraz Michał Wester (Chef kuchni Restauracji Tarasowej). Ma on formę cyklicznych kolacji degustacyjnych, podczas których w jednej kuchni spotykają się najlepsi Chefowie z Wrocławia i okolic. Wspólne gotowanie odbywa się w Restauracji Tarasowej lub w wybranej restauracji partnerskiej. Główną ideą wieczorów jest promocja lokalnych produktów i rzemieślników – eksponujemy bogactwo Dolnego Śląska, wyjątkowe smaki regionu i różnorodność wrocławskiej kuchni. Każda z zaproszonych do projektu restauracji wnosi zarówno unikalną tożsamość swojej kuchni, jak i odkrywa przed Gośćmi regionalne rzemiosło. To nieustanna podróż po meandrach Dolnego Śląska w poszukiwaniu prawdziwych skarbów i talentów.

Zapraszamy!

Czym jest lokalność?

Podstawą menu naszych kolacji jest lokalność – poszukujemy produktów charakterystycznych dla naszego regionu, wspieramy tutejszych producentów i wracamy do ponadczasowych smaków. Nie może oczywiście zabraknąć miejsca na nowoczesność. Każde danie to połączenie tradycji z innowacją. Restauracje partnerskie mają zatem okazję do zaprezentowania swojej tożsamości oraz charakterystycznego dla niej rodzaju kuchni, jednocześnie wplatając w swoje kompozycje smakowe lokalne produkty.

Lokalność to dla nas nie tylko kuchnia – staramy się skupiać uwagę również na tutejszych rzemieślnikach, wrocławskich twórcach, dolnośląskiej ceramice i innych artystycznych bogactwach regionu. W tej sferze również pozostawiamy restauracjom przestrzeń do indywidualnego doboru partnerów, dzięki czemu każda edycja wnosi nową wartości i maluje obraz lokalności na nowo.

Tutejsze w Tarasowej i u Przyjaciół

Projekt narodził się we Wrocławiu, w kompleksie Hali Stulecia, a pierwsze jego edycje zrzeszyły tutejszych, najlepszych Chefów kuchni. Mamy jednak nadzieję, że kolacje te na stałe wpiszą się w kalendarz wrocławskiej gastronomii i będziemy mogli zapraszać wyjątkowe talenty kulinarne z całej Polski, jak stało się to podczas 1. urodzin Restauracji Tarasowej.

Za nami już dwa niezapomniane wieczory:

Tutejsze 17.11.2022 | Restauracja Tarasowa

  • Katarzyna Daniłowicz | Hala Stulecia
  • Michał Wester | Restauracja Tarasowa
  • Justyna Słupska-Kartaczowska
  • Łukasz Budzik | Mennicza Fusion
  • Mariusz Kozak | Hotel Monopol
  • Karol Sankowski | Przystań & Marina

Tutejsze 31.03.2023 | Restauracja Przystań

  • Karol Sankowski | Restauracja Przystań & Marina
  • Krzysztof Winkler | Restauracja Przystań Tu
  • Katarzyna Daniłowicz | Hala Stulecia
  • Michał Wester | Restauracja Tarasowa
  • Wojciech Harapkiewicz | Restauracja Boreczna
  • Łukasz Budzik | Mennicza Fusion
  • Rafał Grzegorzek | Restauracja Babinicz | Dworzysko

A na kolejną kolację specjalną w ramach projektu Tutejsze zapraszamy już 24 sierpnia 2023 r. na letni taras Hotelu Monopol.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Restauracja Tarasowa (@restauracja.tarasowa)


Rezerwacja