Volodymyr Savchenko z wyróżnieniem w Kulinarnym Grand Prix Wrocławia

Nasz zastępca szefa kuchni Volodymyr Savchenko został wyróżniony w Kulinarnym Grand Prix Wrocławia. Uroczyste wręczenie nagród odbyło się 8 października w Starym Ratuszu.

Kulinarne Grand Prix Wrocławia to konkurs dla najlepszych szefów kuchni ze stolicy Dolnego Śląska, którzy potrafią przygotować wykwintne danie z użyciem produktów regionalnych. Mogli w nim wziąć udział tylko profesjonalni kucharze, pracujący zawodowo we wrocławskich restauracjach.

Rywalizacja polegała na przygotowaniu dania głównego na bazie co najmniej jednego produktu regionalnego m.in. szparagów, sera, kiszonki, pstrąga kłodzkiego, miodu, ślimaków czy dolnośląskiego wina. Volodymyr Savchenko w ramach konkursu zaproponował:

  • przystawkę “Sztuka kaczki” | Inspiracją dla tego dania była sztuka, nie tylko kulinarna, ale także taka, którą każdy z nas może tworzyć na talerzu. Połączył smak z kreatywnością dając możliwość eksperymentowania. Jednym z elementów dania był tatar z kaczki – najdelikatniejsza część kompozycji, subtelna i gotowa do spożycia wprost po podaniu. Dwa kolejne składniki to pâté z kaczki oraz kaczka a’la prosciutto, a na przeciwko każdego znalazło się puree – z derenia i z rokitnika. W kompozycji znalazła się również mała szpatułka, która pozwala na swobodne mieszanie kolorów i smaków, dając możliwość kreatywnego podejścia do degustacji

  • danie główne oparte na pstrągu kłodzkim: łososiowym, tęczowym i wędzonym. Volodymyr w duchu zero waste wykorzystał wszystkie części ryby – ze skóry chips, z kości bulion, no i oczywiście filet. Pomidora wypełnił musem z resztek pstrąga i soffritto oraz warzywami od Urszuli Bęben. Danie dopełnił sos wykonany z bulionu, fermentowanej wody z pomidorów i śmietanki z kumpiakiem. Do tego pikantny olej rakowy oraz słodka kukurydza stworzyły balans smaków, a chips ze skóry pstrąga dodał chrupkości

  • deser to jabłkowe sufle na bazie białka i puree z jabłek, z kruszonką z pieczonego mleka na dnie. Całość została podana z sosem angielskim na rozmarynie i lodach z maślanki

Najlepszych wrocławskich szefów oceniało jury, w którego skład weszli eksperci kulinarni. Jego przewodniczącym był Maciej Dobrzyniecki – Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i Wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu. Najlepsze wrocławskie dania wybierali także Jonas Langerström – szef kuchni i właściciel restauracji z gwiazdkami Michelin, a także Adam Pawłowski – sommelier oraz autor książek kulinarnych. W jury zasiedli także przedstawiciele Wrocławskiej Organizacji Turystycznej. Do kryteriów należały m.in. wizualizacja dania, sposób wkomponowania produktu regionalnego, umiejętność przedstawienia historii z nim związanej oraz zaproponowanie do niego odpowiednich trunków. Uczestnicy musieli też przestrzegać zrównoważonych i etycznych praktyk kulinarnych obejmujących redukcję odpadów, odpowiednie pozyskiwanie składników i humanitarne traktowanie produktów zwierzęcych.

Zwycięzcą Kulinarnego Grand Prix Wrocławia został Łukasz Budzik z restauracji Między Mostami (Łukasz współtworzył z nami kolację Tutejsze 22 XI 2022), miejsce drugie zajął Yassin Bugajny z Wierzbowa 15 (Yassin będzie gościł na naszej kolacji z cyklu Tutejsze, która odbędzie się 10 X 2004), a trzecie miejsce przypadło Wojciechowi Janowiczowi z Campo Modern Grill (Wojtek również gościł na Tutejszym – w edycji, która odbyła się w Craft 1 VIII 2024).

Wielkie gratulacje dla całej trójki!

Organizatorem konkursu była Gmina Wrocław, a Patronat Honorowy nad konkursem objął prezydent Wrocławia Jacek Sutryk.


Rezerwacja