Miłośników browaru zapraszamy na iście piwny weekend! Zapraszamy Was na degustację Piwa Marcowego Odra.
BAR MENU | piwo z przekąską
Piwo Marcowe Odra
gofr ziemniaczany | kozia Gouda z Sernicy Dolnośląskiej | sałata masłowa | koper
25 PLN
Świętujemy przez cały weekend!
Sobota 18 III – 13:00 – 22:00
Niedziela 19 III – 13:00 – 21:00
Zapraszamy do rezerwacji: 71 347 50 30 | restauracja@halastulecia.pl
Historia
Historia piwa marcowego sięga XVI w. i czasów, w których na mocy bawarskiego prawa browarniczego, warzenie piwa było zakazane w okresie letnim – od maja aż do końca września. Zapotrzebowanie w gorących miesiącach było jednak spore, zatem w obawie o deficyt browarnicy stworzyli trunek, który mógłby zabezpieczyć ich zapasy.
Browarnicy rozpoczynali warzenie piwa w marcu, wraz z nadejściem wiosny. Do produkcji używano słodu jęczmiennego z poprzedniego roku, a sam trunek charakteryzował się zwiększoną zawartością i mocą chmielu. Leżakował przez całą wiosnę i lato w skalnych piwnicach, w niskiej temperaturze. W ten oto sposób osiągnięto jedno z najtwardszych z dostępnych wówczas piw i mogło być rozlewane dopiero, gdy skończą się zapasy.
Zdarzały się jednak sytuacje, gdy produkcja piwa marcowego okazała się zbyt spora i browar pozostawał aż do Dnia Św. Michała, czyli początku nowego sezonu warzelnego. Aby jak najszybciej opróżnić magazyn organizowano zatem z końcem września huczne imprezy, które następnie przerodziły się w popularny festiwal Oktoberfest. Piwo Marcowe stanie się flagowym trunkiem, a tradycja jego warzenia pozostanie z nami do dziś!
Smak
Piwo Marcowe kojarzone jest z delikatnym, słodowym posmakiem. Jego barwa jest mocno bursztynowa a piana jasna i gęsta. Produkcja polska również bazuje na słodzie monachijskim, dzięki któremu dominującą nutą jest chleb razowy czy też wyczuwalna skórka od chleba. W pierwszym odczuciu piwo będzie wydawać się słodkie, jednak jego finisz jest zdecydowanie wytrawny.