O projekcie

Tutejsze to cykl kolacji degustacyjnych, zainicjowany i prowadzony przez Restaurację Tarasową i Halę Stulecia. Za koncepcję projektu odpowiada Katarzyna Daniłowicz, Executive chef Hali Stulecia. Każda kolacja to spotkanie najlepszych tutejszych szefów kuchni, którzy wspólnie komponują menu, czerpiąc inspirację z lokalnych produktów i tradycji.

Główną ideą wydarzenia jest celebracja regionalnych smaków i promocja rzemieślniczych wytwórców i producentów. Każde danie to nie tylko podróż przez smaki Wrocławia i Dolnego Śląska, ale również opowieść o historii i pochodzeniu składników. Goście mają okazję spróbować autorskich i nowoczesnych interpretacji klasycznych receptur oraz odkryć nowe oblicze lokalnej kuchni.

Kolacje „Tutejsze” to także platforma wymiany doświadczeń między chefami najciekawszych wrocławskich (i nie tylko) restauracji. Każdy z zaproszonych chefów przygotowuje jedną potrawę, ukazując swój unikalny styl i wrażliwość.

Dotychczas Tutejsze współtworzyli:

  • Justyna Słupska Kartaczowska
  • Mariusz Kozak
  • Łukasz Budzik
  • Karol Sankowski
  • Krzysztof Winkler
  • Wojciech Harapkiewicz
  • Rafał Grzegorzek
  • Orson Hejnowicz
  • Rafał Tytuła
  • Małgorzata Karkocha
  • Rafał Borys
  • Kamil Stefanów
  • Arkadiusz Kruszik
  • Igor Arent-Rabiej
  • Adam Adamczak
  • Michał Kuter
  • Rafał Koziorzemski
  • Kamil Klekowski
  • Piotr Kucharski
  • Daniel Ottlik
  • Paweł Kaszubski
  • Tomek Wencek
  • Yassin Bugajny

Aquario | Mennicza Fusion | Przystań & Marina | Boreczna | Dworzysko | Przystań Tu | Puro Hotel Wrocław | Grape Hotel & Restaurant | IDA kuchnia i wino | Od Nowa. | Dinette | Craft | Concordia Taste | Campo Modern Grill | OVO Bar & Restaurant | Chleboteka | Oui Oui Pracownia Cukiernicza | Ars Vini

Najbliższa edycja

Między Mostami | 10 IV 2025 | 19:00

Niebawem więcej szczegółów!

Poprzednie edycje

Do tej pory w ramach cyklu Tutejsze odbyło się siedem kolacji degustacyjnych, trzy w Tarasowej i cztery u Przyjaciół:

Edycja I | Tutejsze w Tarasowej | 17 XI 2022

Edycja II | Tutejsze u Przyjaciół | Przystań & Marina | 31 III 2023

Edycja III | Tutejsze u Przyjaciół | Aquario | 28 VIII 2023

Edycja IV | Tutejsze w Tarasowej | 26 X 2023

Edycja V | Tutejsze u Przyjaciół | Boreczna | 5 IV 2024

Edycja VI | Tutejsze u Przyjaciół | Craft | 1 VIII 2024

Edycja VII | Tutejsze w Tarasowej | 10 X 2024


Tutejsi producenci i dostawcy

  • SieJemy | Mikro zioło i siewki

  • Sery Ślubowskie | sery podpuszczkowe niedojrzewające, dojrzewające, twarogi, ser typu Ricotta, sery wędzone, śmietana, masło, rolady maślane smakowe, jogurt z mleka od krów Jersey

  • Gospodarstwo Rybackie Zielenica | naturalna hodowla pstrąga – kilkadziesiąt hektarów łąk z certyfikatem ekologicznym przy granicy Doliny rzeki Grabowa, naturalny proces pozyskiwania ikry od naszych samic pstrąga źródlanego i palii alpejskiej

  • Gospodarstwo Rolne Anna Górska | warzywa ekologiczne z Radkowa | 695 290 709

  • Nowicki Naturalnie | legendarna wieprzowina złotnicka 

  • Jeziorownia | ryby słodkowodne i najlepsze w Polsce raki 

  • Rezerwat Jabłek | wysokiej jakości, jednoodmianowe rzemieślnicze soki z dawnych odmian jabłekjak Antonówka czy Kronselska produkowane pod Wrocławiem

  • Browar 100 Mostów | wrocławskie rzemieślnicze piwo, które tworzy najpiękniejsze mosty. Między ludźmi, miastami i krajami. Między historią, teraźniejszością i przyszłością.

  • Sery Łomnickie | certyfikowane, tradycyjne sery kozie, krowie i owcze z okolic Jeleniej Góry w Karkonoszach od Bożeny i Daniela Sokołowskich

  • Winnica Jakubów | położona w urokliwej, dolnośląskiej wsi Jakubów, na grzbiecie pasma Wzgórz Dalkowskich i zajmuje 4,5 hektara nasłonecznionych, południowych stoków, obsadzonych winoroślą

  • Koło Łowieckie im. św. Huberta | lokalna dziczyzna

  • Milejowe Pole | naturalne i ekologiczne gospodarstwo warzywne położone kilkanaście kilometrów od Wrocławia

  • Huta Julia | działający od 150 lat niewielki rodzinny zakład z Wałbrzycha produkujący wyroby ze szkła kryształowego tradycyjnymi metodami

  • Manufaktura w Bolesławcu | kultowa ceramika bolesławiecka produkowana od XIV wieku

  • Silesian | prowadzona przez trzy pokolenia rodziny Mazurków winnica położona w sercu Dolnego Śląska na przedgórzu Sudeckim

  • Jaworek | rodzinna winnica z Miękini pod Środą Śląską z uprawą Vitis vinifera i własną recepturą wina miodowego

  • Wańczykówka | gospodarstwo ekologiczne położone w Górach Kamiennych, specjalizuje się w ręcznie robionych serach z mleka krowiego, koziego i owczego według tradycji serowarskich


Galeria zdjęć

Rezerwacja