O projekcie
Tutejsze to cykl kolacji degustacyjnych, zainicjowany i prowadzony przez Restaurację Tarasową i Halę Stulecia. Za koncepcję projektu odpowiada Katarzyna Daniłowicz, Executive chef Hali Stulecia. Każda kolacja to spotkanie najlepszych tutejszych szefów kuchni, którzy wspólnie komponują menu, czerpiąc inspirację z lokalnych produktów i tradycji.
Główną ideą wydarzenia jest celebracja regionalnych smaków i promocja rzemieślniczych wytwórców i producentów. Każde danie to nie tylko podróż przez smaki Wrocławia i Dolnego Śląska, ale również opowieść o historii i pochodzeniu składników. Goście mają okazję spróbować autorskich i nowoczesnych interpretacji klasycznych receptur oraz odkryć nowe oblicze lokalnej kuchni.
Kolacje „Tutejsze” to także platforma wymiany doświadczeń między chefami najciekawszych wrocławskich (i nie tylko) restauracji. Każdy z zaproszonych chefów przygotowuje jedną potrawę, ukazując swój unikalny styl i wrażliwość.
Dotychczas Tutejsze współtworzyli:
- Justyna Słupska Kartaczowska
- Mariusz Kozak
- Łukasz Budzik
- Karol Sankowski
- Krzysztof Winkler
- Wojciech Harapkiewicz
- Rafał Grzegorzek
- Orson Hejnowicz
- Rafał Tytuła
- Małgorzata Karkocha
- Rafał Borys
- Kamil Stefanów
- Arkadiusz Kruszik
- Igor Arent-Rabiej
- Adam Adamczak
- Michał Kuter
- Rafał Koziorzemski
- Kamil Klekowski
- Piotr Kucharski
- Daniel Ottlik
- Paweł Kaszubski
- Tomek Wencek
- Yassin Bugajny
Aquario | Mennicza Fusion | Przystań & Marina | Boreczna | Dworzysko | Przystań Tu | Puro Hotel Wrocław | Grape Hotel & Restaurant | IDA kuchnia i wino | Od Nowa. | Dinette | Craft | Concordia Taste | Campo Modern Grill | OVO Bar & Restaurant | Chleboteka | Oui Oui Pracownia Cukiernicza | Ars Vini
Najbliższa edycja
Między Mostami | 10 IV 2025 | 19:00
Niebawem więcej szczegółów!
Poprzednie edycje
Do tej pory w ramach cyklu Tutejsze odbyło się siedem kolacji degustacyjnych, trzy w Tarasowej i cztery u Przyjaciół:
Edycja I | Tutejsze w Tarasowej | 17 XI 2022
Edycja II | Tutejsze u Przyjaciół | Przystań & Marina | 31 III 2023
Edycja III | Tutejsze u Przyjaciół | Aquario | 28 VIII 2023
Edycja IV | Tutejsze w Tarasowej | 26 X 2023
Edycja V | Tutejsze u Przyjaciół | Boreczna | 5 IV 2024
Edycja VI | Tutejsze u Przyjaciół | Craft | 1 VIII 2024
Edycja VII | Tutejsze w Tarasowej | 10 X 2024
Tutejsi producenci i dostawcy
- SieJemy | Mikro zioło i siewki
- Sery Ślubowskie | sery podpuszczkowe niedojrzewające, dojrzewające, twarogi, ser typu Ricotta, sery wędzone, śmietana, masło, rolady maślane smakowe, jogurt z mleka od krów Jersey
- Gospodarstwo Rybackie Zielenica | naturalna hodowla pstrąga – kilkadziesiąt hektarów łąk z certyfikatem ekologicznym przy granicy Doliny rzeki Grabowa, naturalny proces pozyskiwania ikry od naszych samic pstrąga źródlanego i palii alpejskiej
- Gospodarstwo Rolne Anna Górska | warzywa ekologiczne z Radkowa | 695 290 709
- Nowicki Naturalnie | legendarna wieprzowina złotnicka
- Jeziorownia | ryby słodkowodne i najlepsze w Polsce raki
- Rezerwat Jabłek | wysokiej jakości, jednoodmianowe rzemieślnicze soki z dawnych odmian jabłekjak Antonówka czy Kronselska produkowane pod Wrocławiem
- Browar 100 Mostów | wrocławskie rzemieślnicze piwo, które tworzy najpiękniejsze mosty. Między ludźmi, miastami i krajami. Między historią, teraźniejszością i przyszłością.
- Sery Łomnickie | certyfikowane, tradycyjne sery kozie, krowie i owcze z okolic Jeleniej Góry w Karkonoszach od Bożeny i Daniela Sokołowskich
- Winnica Jakubów | położona w urokliwej, dolnośląskiej wsi Jakubów, na grzbiecie pasma Wzgórz Dalkowskich i zajmuje 4,5 hektara nasłonecznionych, południowych stoków, obsadzonych winoroślą
- Koło Łowieckie im. św. Huberta | lokalna dziczyzna
- Milejowe Pole | naturalne i ekologiczne gospodarstwo warzywne położone kilkanaście kilometrów od Wrocławia
- Huta Julia | działający od 150 lat niewielki rodzinny zakład z Wałbrzycha produkujący wyroby ze szkła kryształowego tradycyjnymi metodami
- Manufaktura w Bolesławcu | kultowa ceramika bolesławiecka produkowana od XIV wieku
- Silesian | prowadzona przez trzy pokolenia rodziny Mazurków winnica położona w sercu Dolnego Śląska na przedgórzu Sudeckim
- Jaworek | rodzinna winnica z Miękini pod Środą Śląską z uprawą Vitis vinifera i własną recepturą wina miodowego
- Wańczykówka | gospodarstwo ekologiczne położone w Górach Kamiennych, specjalizuje się w ręcznie robionych serach z mleka krowiego, koziego i owczego według tradycji serowarskich