W końcu będzie można naprawdę dobrze zjeść przy Pergoli! W środę 8 czerwca o godz. 14.00 otworzymy zapowiedziany jeszcze w zeszłym roku, nowy koncept gastronomiczny – Restaurację Tarasową. Jaka będzie? Osadzona w historii, ale nowoczesna, ambitna, ale nieprzekombinowana, przede wszystkim bardzo wrocławska.

Perła modernizmu, katedra demokracji, ale najczęściej po prostu miejsce relaksu. Kompleks Hali Stulecia tworzą Wrocławskie Centrum Kongresowe, Pergola z Fontanną Multimedialną, Plac pod Iglicą i sama Hala Stulecia. To jedyny obiekt we Wrocławiu wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, absolutna wizytówka Dolnego Śląska i Wrocławia. Teraz to jedno z najważniejszych miejsc spotkań w mieście spotkań Wrocławiu doczekało się nowej restauracji i wygląda na to, że w końcu będzie można naprawdę dobrze zjeść przy Pergoli.

– Wraz z wyremontowaną Halą Stulecia i Fontanną Multimedialną, otwarte w 2010 roku Wrocławskie Centrum Kongresowe dało nowy blask całemu kompleksowi, stawiając na pierwszym miejscu realizację różnych potrzeb mieszkańców Wrocławia. Teraz czas na restaurację, czyli pyszną kuchnię w otoczeniu zabytku klasy światowej. Jestem pewien, że nowa aranżacja wnętrza restauracji i nowa oferta gastronomiczna spełni oczekiwania wrocławian i turystów. Będzie pięknie, pysznie i bardzo wrocławsko – mówi Jacek Sutryk Prezydent Wrocławia

Wrocławskie Centrum Kongresowe przeszło w latach 2009-2010 kompleksowy remont. Od tego czasu przez kilka lat restaurację prowadził najemca zewnętrzny. W 2020 roku nastąpiło rozwiązanie umowy z dotychczasowym restauratorem, a zarząd Hali Stulecia w porozumieniu z właścicielem podjął decyzję, aby samodzielnie stworzyć kompleksową ofertą gastronomiczną, zapewniając tym samym najwyższą możliwą jakość tych usług. Część zmian została już wprowadzona – spółka świadczy usługi cateringowe, głównie na potrzeby wydarzeń dziejących się w Hali, ale nie tylko. Dużym powodzeniem cieszyły się też wprowadzone latem zestawy piknikowe. Teraz przyszedł czas na otwarcie dobrej restauracji, której tak bardzo wyczekują wrocławianie. Docelowo w przeciwległej części budynku powstanie również bistro, które dopełni ofertę gastronomiczną.

Pawilon letni, w którym mieściła się pierwsza Restauracja Tarasowa, zaprojektował na potrzeby Wystawy Stulecia w 1913 roku architekt Hali Stulecia Max Berg. Podstawowym założeniem projektu było zapewnienie najlepszego widoku na Tereny Wystawowe, zwłaszcza Pergolę i staw, które z kolei zostały zaprojektowane przez Hansa Poelziga – drugiego członka genialnego teamu. Max Berg i Hans Poelzig ściśle ze sobą współpracowali przy tym ogromnym przedsięwzięciu, jakim było powstanie kompleksu Hali Stulecia i Terenów Wystawowych. Przez ponad sto lat działało tu wiele przedsięwzięć gastronomicznych, mniej lub bardziej docenianych przez wrocławian. Jako wrocławianin, ale też osoba naukowo i zawodowo związana z Halą Stulecia bardzo się cieszę, że nową Restaurację Tarasową będzie prowadzić sama Hala Stulecia. Miejsce będąc osadzone w historii i tradycji, jednocześnie jest formalnie nowoczesne, a jego załoga patrzy w przyszłość, tak jak robił to zawsze Max Berg – mówi dr Jerzy Ilkosz – dyrektor Muzeum Architektury we Wrocławiu, wybitny znawca historii i architektury kompleksu Hali Stulecia.

Drzwi Restauracji Tarasowej dla gości otworzymy w środę 8 czerwca o godz. 14.00. Restauracja będzie działać od wtorku do piątku od 14:00 do 23:00, a w soboty i niedziele od 12:00 do 23:00. Rezerwacje nie są wymagane, ale chcąc mieć pewność wolnego stolika, warto ją wcześniej złożyć telefonicznie lub mailowo.


Rezerwacja