„Nic nie jest w stanie wyrazić smaku Schöpsa, został bowiem podarowany Wrocławiowi przez niebiosa!” | Tobias Cober, XVI w., tł. Grzegorz Sobel
Różnie mawiali o Wrocławiu – od „miasta trunkowego” do nawet „najbardziej pijanego miasta w Rzeszy”. Wrocław posiada wyjątkowo długie i piękne tradycje piwnego biesiadowania, sięgają aż średniowiecza. Pierwsze wzmianki o uprawie chmielu na Dolnym Śląsku pochodzą z XI wieku, a we Wrocławiu znajduje się przecież najstarsza w Europie piwiarnia – Piwnica Świdnicka, która powstała w 1273 roku. Za najlepsze piwo w tym miejscu bardzo długo uchodziło piwo świdnickie. Ceniono również piwa z Bolesławca, Trzebnicy, Lwówka Śląskiego, Kłodzka, Złotoryi czy Oleśnicy.
Następnie nadeszły czasy Schöpsa – przez ponad dwa wieki we Wrocławiu królowało piwo ciemne i mocne, choć w kilku odmianach: der Breslauer Schöps, der Weißer Schöps, der Schwarzer Schöps. Słynnego „barana” wyparły dopiero „czasy pilzeńskie”. Wraz ze zmianą gustów wrocławian i industrializacją, zmienił się też rynek piwa. Karczmy produkujące niewielkie ilości, z czasem zastąpiono nowoczesnymi browarami. Na początku XX wieku do wiodących zakładów należały: największy wrocławski browar Georga Haasego – E. Hasse Brauerei (ul. Krakowska 88–106), browar Schultheiss-Brauerei AG, browar Bürgerliches Brauhaus AG, czyli późniejszy Browar Mieszczański (ul. Hubska), browar C. Kipke Brauerei AG (ul. Długa), browar Brauerei Sacrau GmbH (na Zakrzowie) i browar Engelhardt Brauerei AG (ul. Wiwulskiego).
W 1913 roku, przy otwieraniu pierwszej Restauracji Tarasowej, dla wszystkich oczywistym więc było, że lać się tutaj musi lokalne piwo. Stanęło na browarze Kipkego i browarze Hassego – jednego z najnowocześniejszych browarów w Europie. Piwo musiało pokonywać wtedy do kompleksu Hali Stulecia naprawdę krótką drogę. Popularne było też wtedy Frühschoppen, czyli niemiecki zwyczaj spotykania się w restauracjach czy barach w niedzielne przedpołudnia.
Dzisiaj piwo do Tarasowej również pokonuje bardzo krótką drogę, bo postawiliśmy na wrocławski Browar Profesja – browar rzemieślniczy, założony przez piwowarów domowych i pasjonatów piwa. Wywodzą się z wrocławskiego środowiska piwowarstwa domowego – warzenie piwa stało się ich Profesją, a jakość znakiem rozpoznawczym.
I właśnie z upodobania do jakości narodził się wspólny produkt, wspólnie stworzyliśmy piwo Architekt. Architekt to dopracowany (jak projekt Hali Stulecia) klasyk – Dortmunder Export, dostępny u nas zarówno lany, jak i w butelce.
Chcecie zobaczyć, jak się warzy piwo w Profesji?