Wrocławski mikrokosmos na talerzu

W pierwszej odsłonie karty, dzielonej na dania pierwsze i drugie oraz menu barowe i menu dziecięce, znajdą się takie pozycje jak między innymi kurczak faszerowany z groszkiem, orzechami laskowymi, polentą kukurydzianą i białą truflą, pstrąg na parze w sosie szczawiowym, szponder wołowy ze szparagami z wędzonym szpikiem, kaparami z kwiatów bzu i demi-glace, biodrówka wieprzowa z puree z pieczonych młodych ziemniaków z czereśniami i sałatą masłowa, ale też gołąbki z podrobami, gofry ziemniaczane z kawiorem z pstrąga czy krokiety z wędzonym węgorzem z sosem z rabarbaru i bzu. Zawsze w karcie znajdują się pozycje wegańskie i wegetariańskie, w tej pierwszej są to m.in. wellington z buraka z młodymi warzywami, hummus z czarnej soczewicy z kukurydzą, młodym jarmużem, fasolką szparagową i miętą oraz młode pory w emulsji z sera Bursztyn. W soboty i niedziele zawsze będzie można liczyć na trochę klasyki – buliony i sznycle wieprzowe z wciąż zmieniających się wkładek weekendowych. Lokalne będą też w dużej mierze alkohole serwowane w Restauracji Tarasowej i dotyczy to nie tylko wrocławskiego piwa czy dolnośląskich win, na które sommelierzy Tarasowej położyli duży nacisk przy tworzeniu selekcji, ale również autorskich drinków.

Sięgając do najważniejszych i najpiękniejszych wrocławskich oraz dolnośląskich tradycji kulinarnych, proponujemy nowoczesne ich interpretacje. Historia jest dla nas tylko i aż inspiracją do dalszych poszukiwań nowych, tych nie zawsze oczywistych smaków i ich zestawień. Kuchnia Restauracji Tarasowej to ciągłe poszukiwania, forma dyskusji o naszej lokalnej tożsamości w kuchni, odkrycie na nowo wszystkich wpływów: tych typowo śląskich, kresowych, tradycyjnych polskich, niemieckich, czeskich, ale też np. tych francuskich, a nawet brytyjskich. Wrocławski mikrokosmos na talerzuKatarzyna Daniłowicz, Executive chef.


Rezerwacja